wiebenik

Ik ben Jolanda en in november 2013 moeder geworden van een prachtig meisje. Al snel bleek dat zij slechthorend is. Om haar taal- en spraakontwikkeling te stimuleren, ben ik na het volgen van verschillende cursussen in Nederlands met Gebaren (NmG) steeds meer gebaren gaan gebruiken in de communicatie met haar. Wat een verrijking is dit voor onze communicatie en onderlinge band! Ook als ze bepaalde woorden nog niet uit kan spreken, kan ze die wel duidelijk maken met haar handen. Dit geeft zoveel meer rust in huis en het voorkomt hier en daar nog wel eens een driftbui. Bovendien zie ik dat het haar zelfvertrouwen geeft als het haar lukt om zichzelf duidelijk te maken.

In februari 2015 is mijn tweede kindje geboren, nog een prachtig meisje en zij is gewoon goed horend. Ook met haar gebruik ik gebaren in de communicatie en zie ik dezelfde voordelen als bij mijn oudste dochter! En sinds mijn jongste dochter een jaar oud is, hebben ze onderling al kleine ‘gesprekjes’ met elkaar met de gebaren die ze gebruiken.

Voor mij is het gebruik van gebaren niet alleen een manier om de taal- en spraakontwikkeling te stimuleren, het is een manier om met echte aandacht en bewust te communiceren met mijn dochters. Het is geweldig om te zien hoe vroeg ze zich al kunnen uiten en om te ontdekken wat er in ze om gaat. Iedereen wil graag gehoord worden, dat geldt ook voor de allerkleinsten!

Ik wil graag andere ouders ook laten ervaren wat voor voordelen het heeft om gebaren te gebruiken met hun kleine kinderen en daarom heb ik een opleiding gevolgd bij Babygebaren Nederland en ben ik gecertificeerd Babygebaren Specialist.

 

Heb je nog vragen over de mogelijkheden, stuur me gerust een berichtje!

overjolanda